Замяната на лева с еврото няма да доведе до двойно поскъпване на

...
Замяната на лева с еврото няма да доведе до двойно поскъпване на
Коментари Харесай

Ще поскъпнат ли двойно стоките при замяната на лева с еврото

Замяната на лева с еврото няма да докара до двойно повишаване на стоките и услугите.

За това бе категорична Българската национална банка, отговаряйки на един от най-често задаваните въпроси на своя уебсайт, съобщи " Вести ". 
-->
Πpи зaмянaтa нa лeвa c eвpo cтoĸитe и ycлyгитe щe пocĸъпнaт ли двoйнo?

Начинът за превалутиране на цените на стоките и услугите ще бъде регламентиран в Закона за въвеждане на еврото в Република България. Там ще бъде категорично планувано, че превалутирането от левове в евро ще се прави като цената в левове се раздели на цялостната числова стойност на формалния валутен курс с всичките пет знака след десетичната запетая. Няма да се позволява превалутиране посредством потребление на съкратена форма на формалния валутен курс. След превалутирането получената сума ще се закръглява до два знака след десетичната запетая въз основата на третия знак след десетичната запетая в сходство със следното математическо предписание за закръгляване:

1. когато третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая остава непроменен;

2. когато третият знак след десетичната запетая е еднакъв или по-голям от пет, вторият знак след десетичната запетая се усилва с едно.

Предвижда се и дълъг интервал на двойното обозначаване на цените на стоките и услугите, с цел да се избегне спекулативното повишаване на цените им вследствие на въвеждането на еврото. Този интервал ще стартира един месец след приемането на Решението на Съвета на Европейския съюз за въвеждането на еврото от Република България и ще бъде в действие 12 месеца след датата на приемане на страната в еврозоната. Целта на въвеждането на задължението за двойно обозначаване е по-лесна акомодация на жителите към новата валута и попречване на злоупотреби и спекулативно повишаване на цените.

В страните – членки на Европейски Съюз, последно въвели еврото, двойното обозначаване на цените се е потвърдило като сполучлива мярка при противодействието на покачването на цените вследствие от въвеждането на еврото.

С цел насърчаване на правилните търговци, Министерството на стопанската система и промишлеността, взаимно с Комисията за отбрана на потребителите и представители на неправителствените организации, ще провежда кампания „ Честен търговец “ с ясно разпознаваемо лого на акцията. Тези от търговците/доставчици на услуги, които съблюдават разпоредбите за тъкмо превръщане на цените на продуктите/услугите си от левове в евро, както и за разбираемо и правилно означение на цените по време на интервала на двойното ценообразуване, ще получат стикер „ Честен търговец “, за да осведомят потребителите, че вземат участие в акцията. За следенето на положителните практики на търговците следва да бъдат виновни институциите – уредници на акцията, а жителите ще бъдат поканени да се включат в процеса на събиране и предаване на информация.

Ще се повиши ли инфлацията от въвеждането на еврото?

Опитът на последно включилите се към еврозоната страни демонстрира, че непосредственият резултат от влизането в еврозоната върху ценовите нива е в порядъка на 0,3-0,5 % покачване на инфлацията. Същевременно не трябва да се не помни, че поради догонващия стопански резултат и по-ниските цени в България спрямо Европейски Съюз, както и вследствие на повишаването на енергийните цени и геополитическите разтърсвания в последната година, инфлацията у нас пораства.

Очакванията са самото въвеждане на еврото да има минимален резултат върху повишението на цените. Ако разгледаме като образец Република Хърватия, последната включила се все още страна към еврозоната, ще забележим, че съгласно Евростат инфлацията в Хърватия за януари 2023 година се е покачила с 0,2%. Годишната инфлация през януари 2023 година е 12,5%, през декември 2022 година – 12,7%, а през ноември 2022 година – 13%.

Ефектът от прекосяването към еврото в общия размер на инфлацията в Словения е 0,3, в Словакия – 0,15, в Естония – 0,3, в Латвия – 0,2, а в Литва – 0,11 процентни пункта.

Какво ще стане със спестяванията ми в банката, които са в левове?

От датата на участие на България в еврозоната всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други сметки в локални банки, ще бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро.

За тези сметки няма да работи временен интервал. Това значи, че още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция или сдружение за електронни пари.

Това е един бърз и извънредно комфортен метод за промяна на левовете с евро без специфичен ангажимент за самия титуляр на сметката.

От първия ден на въвеждането на еврото безкасовите заплащания ще се правят само в евро.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР